Ohjeita ikkunanpesuun

Pitkän ja pimeän talven jälkeen on ilo toivottaa valo tervetulleeksi. Todella likaiset ikkunat voivat vähentää sisään tulevan valon määrää jopa puoleen. Jotta ikkunat säilyvät hyväkuntoisina, on ne hyvä pestä vähintään kerran vuodessa.

Ohjeet ikkunanpesuun

Näillä ohjeilla ikkunanpesu hoituu myös ensikertalaiselta.

Välineet:

 • ikkunanavaaja
 • Ikkunanpesuohje
 • vesisanko
 • ikkunanpesuaine
 • ikkunanpesin (jänö tai rätti)
 • ikkunankuivain (lasta)
 • kuivausharso tai muu imukykyinen kangas x 2
 • lattiasuoja

Suoritus:

 1. Tee ikkunanpesulle tilaa – siirrä huonekalut edestä.
 2. Suojaa lattia tippuvalta vedeltä esim. pyyhkeellä.
 3. Imuroi sälekaihtimet ja alakarmi pienellä teholla harjasuuttimella.
 4. Lisää sankoon lämmin vesi ja ikkunanpesuaine – yleensä Fairy riittää kotioloissa.
 5. Kastele ikkunanpesin (”jänö”) tai kankaanpala pesuvedessä ja hiero lika pois. Aloita ikkunan sisäpinnalta, sillä ulkopinta on likaisin. Jos lika on tiukassa, käytä raappaa (esim. Triumph). Raappaa käytettäessä pinnan kastelu on muistettava ja raapan ja lasin välistä kulmaa lisätään varovasti.
 6. Lastaa ikkuna kuivaksi itsellesi mieluisalla tekniikalla.
 7. Kuivaa kosteat puitteet imukykyiseen kankaaseen ja siirry seuraavalle pinnalle.
 8. Lopuksi pyyhi karmit kostella kankaalla ja kuivaa karmit kunnolla maalipinnan hapristumisen estämiseksi.

Lisäohjeita

Pesuaineen määrä mukailee ikkunoiden likaisuutta. Toisaalta eri aineilla on erilainen riittoisuus. Määrä on sopiva, kun lasta luistaa hyvin eikä jätä vesiraitoja. Halutessasi pestä luontoa säästäen suosittelemme pesuainetta, jonka sisältämät tensidit ovat biologisesti hajoavia.

Parhaan pesutuloksen saat kunnon ikkunanpesimellä, jossa on muovinen runko ja vaihdettava, koneessa pestävä kangas. Ikkunanpesimellä yletät hyvin ikkunaruudun yläosaankin. Kastele pesin ämpärissä. Purista vain sen verran, ettei pesimestä valu vallattomasti vettä lattialle. Kastele ikkuna pesimellä kauttaaltaan ja hinkkaa pesimellä lika pois.

Ikkunan lastaamiseen on monta tapaa. Yleisin lienee suorat vedot reunasta reunaan tai ylhäältä alas. Suorin vedoin pestäessä lastaa on hyvä pyyhkäistä kuivaksi vetojen välissä harsolla. Jos haluat lisätä pesunopeutta ja jättää vähemmän vesiraitoja, suosittelemme opettelemaan pyöräytystekniikan. On tärkeää, ettei lasin yläreunaan jää vettä, joka myöhemmin valuu ikäviksi raidoiksi lasille.

Lasta on ikkunanpesun tärkein väline. Kun arvostat käyttömukavuutta ja säihkyvää pesutulosta, valitset lastan, jossa kuivaimen kahva, -kisko ja vaihtokumi ovat erillisiä (Ettore). Näissä kuivainmalleissa kumit ovat hyvälaatuisia ja vaihdettavia. Ensi-investointi on huomattavasti suurempi kuin marketin lastaa ostaessasi, mutta kunnon kuivain maksaa itsensä takaisin kuivaamisen helppoudessa ja pesun laadussa. Kuivaimen kahvaa on saatavana myös nivellettynä.

Lastattuasi ikkunaruudun kuivaa ikkunan reunat ja karmi imukykyisellä harsolla tai kankaalla. Jos kuivaat mieluummin rypistetyllä sanomalehdellä, varaa lehtimyttyröitä niiden heikon imukyvyn vuoksi runsaasti.

Kun ikkunoita on runsaasti, on kätevää kuljettaa mukanaan kuivan harson lisäksi toista harsoa tai pientä pyyhettä, jolla pyyhit ja kuivaat pölyiset karmit. Kosteus karmeissa voi saada aikaan maalipinnan halkeilua ja irtoamista.

Jos et ehdi tai tahdo tehdä ikkunanpesua itse, teemme sen puolestasi! 

Laske ikkunanpesun hinta ja tilaa suoraan laskuristamme.

Pesuiloa!

Huom!

Ikkunanpesu on miellyttävin tehdä leudolla ja lämpimällä kevätsäällä, kun maa ei enää pölise.

Vältä kovaa tuulta, jotteivät ikkunat rikkoudu. Vältä myös suoraa auringonpaistetta kuumalla ilmalla, sillä vesi voi kuivua ikkunaan ennen kuin ehdit lastata lasia.

Olemme aina apunanne ikkunanpesu­asioissa

Jos ette halua tai ehdi pestä ikkunoitanne itse tai ikkunat ovat korkealla tai muuten vaikeapääsyisessä paikassa, voitte aina ottaa meihin yhteyttä – palvelemme tetä mielellämme!